top of page

A fúró általában

Az építőiparban a megfelelő fúró kiválasztása nagyon fontos, hogy a megfelelő lyukat fúrjuk az adott anyagba. A beton és a fém fúrásához különböző típusú fúrókat használnak. Az alábbiakban bemutatom a leggyakrabban használt fúrókat ezekhez az anyagokhoz:

Beton fúrásához:

  1. Karbid fúró: Ez a fúró keményfémből készül, és a legtöbb betonfúrásra alkalmas. A fúró hegye karbid keménységű, ami lehetővé teszi, hogy átszúrja a betont.

  2. Diamant fúró: A betonban lévő acélosító rudak miatt a karbid fúró nem minden esetben működik jól. Ilyen esetekben a legjobb megoldás a diamant fúró, amelynek hegye megmunkált gyémánttal van bevontva. Ez a fúró nagyon hatékony a kemény betonfúrásokhoz, de általában drágább, mint a karbid fúró.

Fém fúrásához:

  1. HSS fúró: A leggyakrabban használt fém fúró, melyet az acél, alumínium és réz fúrásához használnak. A HSS fúró acélból készül, és kiváló minőségű acél esetében is kiválóan működik. Azonban, ha a fúrásra kerülő fém keményebb, mint az átlag, a HSS fúró hegye gyorsan elhasználódhat.

  2. Cobalt fúró: Ha a fém, amit fúrni kell, nagyon kemény, akkor a cobalt fúró a megfelelő választás. A cobalt fúró hegye tartósabb, mint a HSS fúróé, mivel tartalmaz kobaltötvözetet.

Összefoglalva, a megfelelő fúró kiválasztása kulcsfontosságú az építőiparban. A beton fúrásához általában karbid vagy diamant fúrót használnak, míg a fém fúrásához HSS vagy cobalt fúrót javasolnak. Az adott anyag típusa és keménysége alapján érdemes kiválasztani a megfelelő fúrót.


Az építőiparban a fúrók befoglalása a fúrógéphez vagy a fúrótokmányhoz való illeszkedését jelenti. A befoglalás kiválasztása nagyon fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő fúró és a fúrógép, vagy fúrótokmány közötti illeszkedést. Az alábbiakban bemutatom a leggyakoribb befoglalás típusokat:

  1. Befogószár: A leggyakoribb befoglalás típus, amelyet a legtöbb fúró és fúrógép használ. A befogószárak általában kerek vagy hatszögletű formájúak, és általában 1-13 mm átmérőjűek lehetnek.

  2. SDS: Az SDS egy speciális befoglalás típus, amelyet beton fúrására használnak. Az SDS befoglalás egy rugalmas befogó rendszer, amely biztosítja a fúró stabil illeszkedését a fúrógéphez, miközben lehetővé teszi a fúrás közbeni rezgéscsillapítást. Az SDS fúrók általában nagyobb átmérőjűek, mint a hagyományos befogószárak.

  3. Hosszú befogószár: Ha nagyobb mélységben kell fúrni, mint amit a hagyományos befogószárral lehet elérni, akkor hosszú befogószárra van szükség. Ezeknek általában hosszabb és vékonyabb a tengelyük, hogy lehetővé tegyék a nagyobb mélységben történő fúrást.

  4. Zúzófej befoglalás: Ez a típusú befoglalás főként a kalapácsfúrókhoz használt. A zúzófej befoglalás a fúró és a fúrógép közötti mechanikai kapcsolatot biztosítja, amely lehetővé teszi a fúró mozgatását és a kalapácsolást.

Összefoglalva, a megfelelő befoglalás kiválasztása fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő fúró és a fúrógép, vagy fúrótokmány közötti illeszkedést. A leggyakoribb befoglalás típusok közé tartoznak a befogószár, SDS befoglalás, hosszú befogószár és zúzófej befoglalás. A megfelelő befoglalás kiválasztása az adott fúrás típusa és a fúrógép típusa alapján történik.

5 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Zártszelvényekről általában

Az acél zártszelvények egyike a leggyakrabban használt építőanyagoknak a világon. A zártszelvények olyan acél elemek, amelyek összekapcsolva egy szilárd, tartós és megbízható építményt hoznak létre. A

A Drótkerítésekről általában

A drótfonott kerítések a tartósság és a megbízhatóság jelképei. Az acél vagy rozsdamentes acél drótokból készült, és általában oszlopokból és drótokból állnak, amelyek összekötve egy szilárd, de látha

bottom of page